Lutakon pysäköintitalo

Paviljonki 1 on 320 autopaikan maanalainen pysäköintitalo, joka palvelee Jyväskylän messukeskuksen lisäksi Lutakon alueen vilkasta liike-elämää. Rakennustyö oli täynnä haasteita.

Pysäköintitalo sijaitsee neljä metriä pohjavesipinnan alapuolella, joten ilman huolellista perustaa se saattaisi joko vajota pehmeään maaperään tai jopa nousta veden nosteen voimasta. Paalutimme noin 30 metrin syvyyteen ja ankkuroimme rakennuksen paikalleen kallioankkureilla. 9000 neliömetrin kansi tehtiin kuorilaatalla. Työmaalla käytettiin mm. 1,1 miljoonaa kiloa betoniterästä ja 20 kilometriä teräsputkipaaluja.

Tiukka aikataulu ja ahtaat olosuhteet tekivät projektista erityisen haastavan. Samaan aikaan pysäköintitalon kanssa Lutakkoon rakennettiin hotellia, kahta asuinkerros- ja toimistotaloa sekä Satamakadun tunnelia, joten alue oli täynnä rakentajia ja kalustoa. Rallikaupungissa ei voi olla suuria infrahankkeita kesken jokavuotisen Neste Oil Rallyn aikana, joten rakentaminen sai kestää enintään 12 kuukautta. Tiiviillä urakoitsijoiden välisellä yhteistyöllä rakennushankkeet saatiin valmiiksi hyvässä hengessä ja aikataulun mukaisesti.

PAIKKAKUNTATILAAJAALOITUSVUOSIVUOSIMUUTA
JyväskyläJyväskylä-Parkki Oy